VOLCANO RED 8l Rozbaliť

VOLCANO RED 8l

Rataj Rataj

8594057622114


5213

nové

Bioaktívny akváriový substrát

Viac detailov

Skladem

17,71 €

s DPH

Detaily

VOLCANO RED Rataj

Červený substrát, vulkanického pôvodu. Granule sú veľké 2-5 mm, veľmi porézne. Na rozdiel od kremičitých pieskov substrát nemigruje a obsahuje dostatok kyslíka pre korene rastlín a filtračné baktérie. Korene rastlín ľahko prerastajú cez substrát a prijímajú živiny z jeho dna. Okrem toho lepšie prúdenie vody zabezpečuje rovnomerné rozloženie živín a teploty na dne.

Na rozdiel od tzv. japonských substrátov (sušené obohatené íly) neuvoľňuje do vody prebytočné živiny. Preto na začiatku zakladania akvária nie je potrebná extrémne častá výmena vody (2-3 krát týždenne). To komplikuje napríklad ošetrovanie rýb a hnojenie rastlín, pri ktorom je potrebné prehnojenie hlavne draslíkom.

  • Grit: 2-5 mm
  • Chemicky neutrálne, obsahuje len stopové množstvá Fe, Mn (mmol/l)
  • Substrát je pórovitý = nepriľne, dobre vedie živiny a kyslík
  • Ideálne na zakorenenie a rast rastlín
  • Porézny substrát je dokonalým domovom pre filtračné baktérie, ktoré čistia vodu = zdravé a čisté prostredie pre ryby a rastliny
  • 100% prírodný
  • Drží tvar - vhodné na vytváranie efektných tvrdých plôch
  • Nezalamuje sa
  • Neuvoľňuje živiny do vody - nie je potrebná častá výmena vody
  • Jednoduchosť manipulácie
[/ultimate_icon_list]

Využitie

Pred použitím podklad riadne očistite. Sopka ako čisto prírodný produkt obsahuje aj jemný lávový prach. Nie je však vôbec potrebné umývať podklad úplne dočista. Sopka nie je úplne chemicky inertná, obsahuje stopové prvky Fe a Mn. To je jeden z dôvodov, prečo v ňom rastliny tak dobre rastú. Ak je substrát len nahrubo umytý a časť lávového prachu v ňom zostane, vôbec to nevadí. Naopak, malé čiastočky sú pre rastliny zdrojom okamžitej výživy. Je len potrebné substrát plniť veľmi opatrne a pomaly, pozri naše video Založenie akvária.

Potrebné množstvo substrátu sa určí takto:

Dĺžka cm x hĺbka akvária cm x výška substrátu v cm:1000 = výsledok v litroch

Napr. akvárium s rozmermi dna 100 x 40 cm, potrebná výška substrátu. Hĺbka substrátu v prednej časti by mala byť približne 2 cm, pri zadnej stene 7-8 cm, takže priemer je 5 cm. V prípade zásobných substrátov postačujú 2-3 cm.

100 x 40 x 5:1000 = 20 l substrátu

Substrát VOLCANO RED Rataj neobsahuje živiny ani baktérie.

Je preto dobré použiť zásobný substrát, ktorý obsahuje živiny podporujúce rast a vitalitu rastlín. Z nášho sortimentu odporúčame obohatený substrát Akvádrová zemina - staré dno.
Obohatený substrát odporúčame používať pre náročné (high-tech) akváriá, ktoré sú vybavené intenzívnym osvetlením, dávkovaním CO2 a sú osadené náročnými rastlinami.
Pre nenáročné akváriá (low-tech) odporúčame používať organominerálne guľôčky Bivoj, ktoré uvoľňujú živiny pomaly.

Prospešné baktérie, ktoré sa podieľajú na filtrácii akváriovej vody, sa do akvária pridávajú pomocou Bactoesexu. Bactoesex obsahuje okrem baktérií aj výživu na ich rýchle rozmnožovanie. Vďaka baktériám bude voda v akváriu nielen krištáľovo čistá, ale hlavne "zdravá".

[/vc_row]

Ponuka šéfkuchára - VOLCANO Rataj

Zariadenie akvária so substrátom Volcano Black Rataj

Zariadenie akvária

Substráty